Over Inge

Over Inge Knoope

Inge Knoope

INGE KNOOPE OVER ZICHZELF

Toen ik besloot om beroepsmatig iets te doen met de grote uitdagingen zoals het streven naar een zinvol leven in een vreedzame samenleving, verschenen er regelmatig momenten waarop ik mij vertwijfeld afvroeg hoe dat moest, laat staan dat ik toe kwam aan de vragen over hoe het eigenlijk zat met mijn reikwijdte en effectiviteit. Wat is mijn impact? Heb ik die dan überhaupt?

Ik ben sociaal wetenschapper van huis uit, (Andragoloog – gespecialiseerd in samenlevingsopbouw) maar intellectuele vorming had me geen slagkracht gegeven om enig verschil te maken. Jarenlange opleidingen tot Trainer Emotioneel Lichaamswerk en Auctor (bewustzijnswerker middels lichaamstaal en intonatie) brachten me veel meer bij wijsheid, rust en intelligentie, dan de wetenschappelijke weg. Ik ontdekte je werking in de wereld diep van binnen verankerd is en van daaruit een verbonden ontwikkeling mogelijk maakt.
Integratie van hoofd, hart en handen ontstond pas echt toen ik het systemisch werk er bij ging beoefenen. Ik had altijd een sterke drijfveer om persoonlijke ontwikkeling in samenhang te brengen met maatschappelijke ontwikkeling. In het systemisch werk vond ik daartoe een weg: maatschappelijk opstellingenwerk.

In alle eerlijkheid was ik eigenlijk ook gewoon een misfit. Dat te erkennen, luchtte enerzijds op. Ik hoefde van mezelf niet meer mee te doen als ‘homo economicus’ aan een spel dat de wereld steeds verder uit balans brengt. Maar daarmee kwam ik aanvankelijk wel helemaal alleen te staan. Terugvallen op mezelf vond ik hoogst oncomfortabel. Wat heb ik dan te bieden?

Een persoonlijk groeiproces was noodzaak. Dat zinnetje staat hier heel netjes, maar worstelen, knokken en verdwaald zijn horen heel erg bij het beeld dat ik nu bij je wil oproepen.

Ik zag dat dat niet alleen voor mij gold maar dat het transitieproces in de samenleving voor álle betrokkenen pittig is. Je wordt geroepen om werkelijk te gaan stáán en je plek in te nemen. En dat gaat tegen de krachten in, die ons verwarren en klein houden, die ons vasthouden in loyaliteiten, die ons willen doen kiezen voor de veiligheid van een verouderde systeemwereld. Een keuze waarmee je misschien wel onzichtbaar en ineffectief blijft.

Toen ik mij voor de zoveelste keer in een ‘dat heb ik weer’-situatie bevond en mij afvroeg of ik ooit tot succes zou kunnen komen, kwam het inzicht dat ik een verdraaid beeld had van succes. Ik ging zien hoe belangrijk het is dat ik überhaupt in mezelf kan verblijven. In mijn stilte en mijn eigen ‘rechtop’. Omdat het niet zomaar gaat om zakelijk succes maar om het vrijmaken van een essentiële en serieuze kracht. Het gaat om je hart, je waardigheid en waarheid.

Ik zag hoe belangrijk het is dat je je laat voeden, spiegelen en steunen om de liefde te bevrijden waar ze nog gegijzeld is. Je moet zo nu en dan in het donkere durven te kijken. Daar waar je iets verborgen houdt.

Bij mij leidde het proces al met al tot een indringende kwaliteit van waarnemen en tot een groot ontvangend vermogen voor waar mensen mee zitten. Ingebakken talent dat zich opende. Succes werd voor mij: het wezenlijke en het essentiële weten te doen in de begeleiding van mensen die willen samenwerken, om in het leven te kunnen doen wat ze belangrijk vinden. Succes werd: in je positie weerspiegeld zien hoe je met jouw waarheid wordt geaccepteerd door je omgeving.

Bij jou leidt een dergelijk proces misschien tot andere dingen omdat jij andere gaven hebt. Het gevolg is uiteraard dat je gezag van jouw bijdrage aan kracht en scherpte toeneemt. Daarbij gaat het niet om de prestatie maar om dat ándere antwoord. Dat antwoord dat al zo lang in je leeft maar wat je tegelijkertijd zo moeizaam serieus neemt, omdat je het verkleint, vergeet, vermijdt en wegmoffelt, en omdat je het zo moeilijk podium verleent. Weet dat je juist daarmee welkom bent.

 

“Het gaat om je eigen natuur. “

ANDEREN OVER INGE KNOOPE

“Sterk spul! Heel gezond. De leerweg is iets wat iedereen eigenlijk zou moeten doen, die met mensen werkt.”

-Ruud Tuithof, adviseur merkidentiteit

“Inge ziet onmiddellijk.”

-Robert de Lange, people and operations innovator

“Altijd goed en leuk met Inge; altijd inspirerend; altijd spot-on.”

-Mark van Dooren, directeur de Gelderlandfabriek

“Het is heel bijzonder wat Inge doet. Zij is in staat om verstrikkingen tussen organisaties bloot te leggen, en maakt zichtbaar welke ruimte er is voor impulsen die beweging kunnen brengen in situaties die schijnbaar vast zitten. Van harte aanbevolen.”

-Gerwin Verschuur, sociaal ondernemer

“Inge is een van die ‘wisdom keepers’ op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, met een onmiddellijk en rechtstreeks inzicht. En ze heeft een geweldige uitrusting aan instrumenten om met mensen te werken, zodat zij zichzelf vinden en in hun leiderschap kunnen staan.”

-Peter van Luttervelt, co creator, initiator

“Ik vind het eigenlijk allemaal gewoon erg goed! Ik leerde mezelf veel meer plaatsen, begrijpen en verbonden voelen met het systeem waar ik in zit, maar niet bewust van was. Het werd voelbaar, ervaarbaar en levend voor me. En het gaf me inzicht in, en een andere kijk op situaties qua werk en thuis. Eigenlijk op al mijn relaties. En daardoor kon ik mij daar anders in opstellen. Vooral mijn complimenten!”

-Patrick Kaashoek, facilitator en systeeminnovator in energie, woningbouw en voedsel

“Wat kan die vrouw zorgvuldig dingen aanwijzen en scherpzinnig formuleren! Wat een vakvrouw.”

-Amelie Veenstra, transitiedoener, directeur beleid Holland Solar

“Met diep respect voor de zelfsturing van mensen, zodat deze hun verborgen programma kunnen ontplooien, leert Inge je om nieuwe mogelijkheden te creëren.”

-Alje Bosma, communicator & verhalenverteller

“(Praktische) wijsheid en open enthousiasme. Weinig vind ik een mooiere combinatie en Inge combineert ze als geen ander. Werken met Inge verheldert en geeft richting. Bij Inge gaan persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke ontwikkeling hand in hand. Ik denk dat dat de enige manier is. Daarom raad ik werken met Inge aan voor iedereen die klaar is voor transformatie”

-Koen Wesselink, PhD kandidaat Pedagogiek bij de Universiteit van Utrecht en educatief adviseur bij de Bildung Academie